Maddy – hvad skete der i nat?

Alle mine dage begynder med at Maddy vækker mig mellem klokken 02.13 og kl. 02.16. Der er intet at rafle om, hun er højlydt, skarp, stædig og målrettet. Jeg står op straks, fordi jeg ved hun har “vundet” på forhånd…

Maddy holder øje med indkørslen

 Vi går ned ad trappen og hun skal i haven, jeg selv går på toilettet, og så mødes vi i køkkenet. Hun får en godbid, og så er hendes lille mås ikke til at se for bare trædepuder. Jeg går op i seng igen, men hun skal ind på armlænet af sofaen og holde øje med indkørslen.

 

De gamle øjne ser lys og mørke…høre kan hun ikke, men hun kan vist noget helt andet…

Fordi omkring kl. 02.30 kommer Butch hjem. Der står hun i mørket og ser efter lygterne fra hans bil. Hun er ophidset af forventning og spænding, og selvom jeg går op i seng igen, kan jeg sagtens høre hende dernede. Hun halser forpustet rundt imellem vinduet og hoveddøren, piber og vuffer rastløst, utålmodigt. Hvis ikke kan kommer til tiden, bliver hun mere og mere højrøstet.

Maddy er 15 år og 8 måneder gammel. Og knivskarp.

Det sker at han kommer noget senere. Hun tror, at når hun gør, så kommer han. Det er frygteligt synd, når han er forsinket, min lille gamle pige bliver helt stresset af at kalde på sin “far”. Han er desværre aldrig kommet for tidligt. Ofte spekulerer jeg på, om hun er forkalket og små-senil. Hun kører i sådan nogle faste riller, fuldstændigt vanepræget. Og klokken, den kender hun!

I nat vækkede hun mig igen, som hun gør hver eneste nat. Jeg så på uret,  der stod 01.35 ??? Først blev jeg irriteret, så bekymret. Og jeg tænkte “Åh nej, nu har hun taget fejl af tiden og skal stresse i over en time før Butch kommer, mon snart hendes dårlige hjerte kan holde til mere”. Og jeg tænkte også på at nu er hun altså også gammel, og der må være noget galt med hende…

Hvad er det mon der skete i nat? Hvordan gør hun det?

Jeg tog en hurtig beslutning. Jeg ville ikke lade hende fare rundt nedenunder så længe. Så da hun strøg fra mig i køkkenet for at gå ind på armlænet, fangede jeg hende og bar hende med op i soveværelset igen. Lukkede døren, slukkede lyset og lagde mig til at sove. Og så brød helvede løs…

Min gamle pige ville ikke sove. Hun gnubbede først rundt på gulvtæppet på ryggen og kløede sig knurrende fjantet. Herefter kom hun i trespring op og stod på maven af mig og peb og åndede mig lige i ansigtet. Jeg vendte ryggen til. Hun halsede ophidset, peb, skrabede mig endda i ansigtet, knurrede irritabelt, gøede henne ved døren. Jeg var dels træt, men også ret ked af det, fordi jeg tænkte, at nu rabler det, og er det ansvarligt at lade en så gammel hund være så stresset, er det ikke synd? Er hun ved at være ved vejs ende?

Maddy med rebet…man får på fornemmelsen at hun siger noget klogt altid hele tiden. Og at man garanteret kunne lære noget helt unikt, hvis man forstod alt, hvad hun siger…

Pludselig stoppede hun. Lige udfor mit hoved på puden stod hun. Helt stille. Jeg åbnede øjnene lidt for at se hvad der var galt.

Lige i dét sekund kom billygternes skær glidende henover loftet, så væggen, og jeg kunne høre dækkene knase igennem stenene i indkørslen nedenfor vinduet, da Butch trak ind i gårdspladsen. Jeg så på uret. 01.55…

Maddy så også lyset og de andre hunde hørte bilen. Nu fløj de op og gøede alle sammen. Jeg åbnede søvndrukkent døren og krøb under dynen igen, imens hundene  vrimlede nedad trappen med Maddy i spidsen, for at hilse Butch velkommen.

Men du godeste. Hvordan i himlens navn gik det til?

Hvad er det lige der sker? Maddy er en 15 år og 8 måneder gammel og døv hund. Hun sover meget, meget dybt og kan have svært ved at vågne. Dog vågner hun hver nat med stor præcision indenfor de samme 3 minutter. 02.13-02.16.

Maddy sover meget meget dybt, men ofte med øjnene let åbne. Men kan hun se andet og mere, end det vi andre normalt kan se med det blotte øje?

Hvorfor vågner hun så pludselig så meget tidligere, end hun plejer?  Hvordan kan det gå til? Vidste hun at Butch kom over 1/2 time tidligere hjem end han plejer?

INGEN af husets øvrige hunde så meget som løfter på et øjenlåg imens alt dette står på hver nat. De snorksover under dynen, indtil de kan høre at Butch ankommer. Kun Maddy ser det som sit kald i livet, at stå på armlænet af sofaen nede i mørket, og se ham ankomme. Høre ham kan hun ikke.

Men hvad er det så hun kan?

 

 

4 meninger om “Maddy – hvad skete der i nat?”

  1. Helt utrolig: jeg tenker hundene føler og senser mye, å Maddy føler på seg når mat far kommer hjem. Har hørt om liknende før. Vi må nok bare lytte til disse vidunderlige små sin 7 sans.

    1. Ja, det er utroligt. Jeg føler meget stærkt at Maddy vidste at Butch kom hjem tidligt den nat. Men jeg kan jo ikke vide det. Ellers ved jeg bare ikke hvorfor hun var så urolig og så tidligt vågen 🙂

  2. Wow….?
    Læste lige den historie og så billederne og blev lige både glad og ked…..i onsdags 22/4 2020, måtte vi sige farvel til vores elskede lille dansk/svenske gårdhund Nana, som berigede vores liv med 15 år 1 måned og 19 dage præcist. Nana var terapihund for min søn der er autist.
    Og du godeste da som hun lignede jeres Maddy.
    Og vi har gjort nøjagtig de samme tanker som jer omkring alder og helbred.

    Tak for at dele ❤️

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *